We zijn live!

Het is 31 maart, de herdenking van trans mensen wereldwijd. Dit is voor ons hét moment om live te gaan en even keihard onze stem te laten horen. Want Nederland kan nog een heel stuk inclusiever als het gaat om gelijke rechten voor trans en non-binaire mensen.

Uit onderzoek is gebleken dat het vertekende beeld dat door media naar buiten wordt gebracht over onze gemeenschap bijdraagt aan onze marginalisatie, uitsluiting en discriminatie. Dit moet anders. Lang genoeg hebben we moeten toekijken hoe de media feitelijke onjuistheden over ons publiceren zonder dat we hier tegenin kunnen gaan. Het is nu tijd om hier zelf over mee te gaan praten.

Wij zijn de (echte) gendercritici – een grassroot organisatie opgezet door trans en non-binaire mediamakers en allies van verschillende intersectionele achtergronden die klaar zijn met alle discriminerende en haatzaaiende teksten die er wekelijks in alle media worden verspreid – zowel op lokaal als nationaal niveau. Wij willen transfobie in de media aanpakken door middel van educatie, onderzoek, actie voeren en belangenbehartiging. Wij zijn er voor genderdiverse mensen en allies die willen weten wat zij kunnen doen tegen transfobische artikelen. Wij zijn er voor journalisten die van trans en non-binaire personen willen leren hoe je het beste over ons kan schrijven. En wij zijn er om met politici in gesprek te gaan om transfobie in de media op de politieke agenda te zetten.