Wat houdt de Transgenderwet écht in?

Als alles goed gaat wordt er deze zomer weer gepraat over de Transgenderwet in de Tweede Kamer. Deze Transgenderwet is enorm belangrijk. Het geeft meer zelfbeschikking aan trans mensen en creëert een stuk toegankelijkheid richting hen. In de (sociale) media gaat er echter een hoop misinformatie rond over wat deze wet betekent. Maar wat houdt deze wet nu in en wat doet het niet?

De belangrijkste punten van de Transgenderwet zijn de volgende:

  • Iemand kan de aanduidingen M (man) of V (vrouw) in hun paspoort veranderen zonder een deskundigenverklaring.
  • Die verandering moest iemand voorheen doen bij hun geboorteplaats. Nu zou dit kunnen in de gemeente waar iemand woont.
  • Jongeren onder 16 jaar kunnen nu ook deze registratie aanpassen. Wel moeten ze hiervoor langs de rechter. Dit kan dus niet zomaar. 

Deze wet maakt het vooral makkelijker voor mensen om hun geslachtsaanduidingen officieel te veranderen. Compleet zonder barrières is het niet, maar mensen zijn minder afhankelijk van anderen om hun documenten aan te passen zodat het reflecteert met hoe ze naar buiten toe leven. 

In een volgende post gaan we dieper in over de toegankelijkheid en zelfbeschikking die deze wet creëert. Maar afgezien van dat officiële deel verandert er dus eigenlijk niet zoveel. Gebaseerd op deze veranderingen gaat er echter veel misinformatie rond over wat deze veranderingen betekenen. Hieronder pakken we alle misinformatie even uit:

Trans mensen kunnen nu al de toilet en kleedkamers gebruiken die bij hun gender passen en dit gaat zonder problemen.

Er zijn veel mensen die aangeven dat ze bang zijn dat de wet het makkelijker maakt voor mannen die niet trans zijn om hun genderaanduidingen aan te passen en vervolgens seksueel overschrijdend gedrag te vertonen in veilige ruimtes. Helaas is deze angst nergens op gebaseerd. Transgender mensen kunnen deze ruimtes al in en dit heeft geen toename in misbruik tot gevolg gehad. Het is nooit nodig geweest om een id of paspoort te laten zien bij gebruik van openbare toiletten, en deze wet verandert dus niets. 

Tieners kunnen niet zomaar hun aanduidingen aanpassen.

In Nederland zijn er veel dingen die de jeugd vanaf 16 jaar voor hun zelf mogen besluiten. Voor iedereen boven 16 geeft deze wet de ruimte hun genderaanduiding te veranderen. Voor iedereen onder 16 gaat dat niet zomaar. Zij moeten langs de rechter en dat is een lange, gecompliceerde route dat een kind niet zo maar zal starten. Het idee dat een tiener in een bevlieging hun genderaanduiding zou kunnen veranderen klopt dus niet

Detransitioning is zeer zeldzaam.

In het Volkskrantartikel van 25 Februari “The Dutch Approach voor transgender jongeren onder vuur” staan veel feitelijke onjuistheden over dit onderwerp. Het artikel trekt de conclusie dat er meer mensen spijt zouden hebben van hun transitie doordat er een toename is van podia voor detransitioners – podia die bekende transhaters mogelijk maken. 

De-transitionen is heel zeldzaam. Uit recent onderzoek naar transitiespijt blijkt dat maar 0.3% van de trans personen spijt had – een getal dat kleiner is dan bij vele andere dingen waar operaties en medicatie bij komt kijken. Bijna alle trans mensen zijn overweldigend positief over hun transitie en het helpt hun kwaliteit van leven. 

En als dit nog niet voldoende reden was: van deze 0.3% is spijt niet de hoofdreden voor detransitioning. De meesten stopten met hun transitie vanwege de haat en discriminatie die ze ervaren van naasten, hun werk en in hun omgeving. 

Dit zijn dus mensen die niet van mening zijn veranderd over hun gender, maar niet veilig de transitie kunnen doorlopen. Als we ons dus zorgen maken over de-transitionen, is haat en discriminatie aanpakken veel belangrijker. 

Op dit moment gaat er veel misinformatie rond in media en op social media over de transgenderwet. Mensen die transhaat spugen krijgen helaas een groot podium om dit uitgebreid te doen terwijl trans mensen zelf weinig gehoord worden. We hopen dat deze post bijdraagt aan het creëren van meer duidelijkheid over deze wet.