Klachtbrief bij transhaat


Geachte (naam naar de persoon wie je dit stuurt),

Uw (krant/platform) bracht pas een (artikel/social media post/video/etc) uit waarin dingen werden geuit over transgender personen die niet kloppen (link naar artikel). Dit artikel is niet van de journalistieke kwaliteit die uw (krant/platform) probeert na te leven. De inhoud van dit artikel volgt ook niet de Code van Bordeaux, de journalistieke code die u als journalist belangrijk vindt. De ‘eerbied voor waarheid’ zoals in de code staat, wordt verbroken in het gepubliceerde (artikel/social media post/video/etc). 

Dit zijn de dingen die niet klopten in het bericht:

(Vul hier de dingen aan. Op onze website vind je de uitleg over waarom bepaalde dingen niet kloppen.)

Wilt u weten wat voor beweringen er vaak worden gemaakt over trans mensen die niet kloppen en waarom deze niet kloppen. Kijk dan op de website van De (echte) Gendercritici (Link) over het verschil tussen de feiten en fabels over trans personen. 

In het Verenigd Koninkrijk is er een verband gelegd tussen de groei van journalistieke artikel die onjuistheden verspreiden over transgender personen en de groei van geweld gebruikt richting transgender personen (https://www.bbc.com/news/uk-48756370). 

Ik wil u daarom vragen om (het artikel/ de social media post/de video/etc) op zijn laatst binnen een week terug te trekken en een artikel te plaatsen waarin er aangegeven wordt dat de informatie in het vorige artikel niet klopte en waarom niet. 

Met vriendelijke groeten,

(Naam)