Voor journalisten


Journalistiek is ontstaan als controlerende functie op machthebbers in de samenleving. De journalistiek is een machtig middel om de overheid en instanties te controleren op hoe zij hun macht tegenover burgers gebruiken. 

Journalisten hebben de verantwoordelijkheid om de informatie die zij tot zich nemen, te controleren op waarheid. Bijvoorbeeld door onderzoekende vragen te stellen om door niet kloppende verhalen heen te kunnen prikken. Juist wanneer het gaat om redelijk kleine groepen in de samenleving, zoals trans personen, is het heel belangrijk dat journalisten hun werk goed kunnen uitvoeren en dat alle informatie beschikbaar voor ze is.

Wist je dat…

  • Media een van de grootste middelen is om positieve en negatieve ideeën die mensen hebben over groepen uit de samenleving te veranderen?
  • De redenen die nu in de media worden genoemd om de vrijheid van trans personen kleiner te maken in de jaren 70 op bijna precies dezelfde manier tegen homoseksuele mannen werden gebruikt?
  • De Code van Bordeaux dit soort aanvallen op een kleine groep in de samenleving duidelijk afkeurt? De Code is in 1956 geschreven als antwoord op de haat tegenover de Joodse bevolking die heeft geleid tot de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder


Er is een aantal redenen om de vrijheid van trans personen te verkleinen dat keer op keer wordt herhaald in de media wanneer het over trans personen gaat – redenen die niet waar zijn en die gevaarlijke ideeën over ons verspreiden. Wij hebben ze nog een keertje op een rijtje gezet, een handige lijst waarin wordt uitgelegd wat feiten zijn en wat fabels zijn.

feit
vs.
fabel