Voor politici


Waar journalisten kunnen helpen bij het veranderen van de negatieve ideeën en beelden die in de media verspreid worden over trans personen, kunnen politici meer doen om transfobische berichten in de media wettelijk geen kans te geven. Een belangrijke reden waarom het mogelijk is om in media haat te zaaien over trans personen, is dat er weinig bescherming voor ons te vinden is in de Nederlandse wetten. 

Wist je dat…

  • Media een van de grootste middelen is om positieve en negatieve ideeën die mensen hebben over groepen uit de samenleving te veranderen?
  • Groepsbelediging van trans personen niet verboden is? En dat trans personen niet mee zijn genomen in de discriminatiewetten? Dit zorgt ervoor dat het heel moeilijk is om precedent te zetten met een rechtszaak wanneer er schadelijke dingen over ons in de media worden gezegd.
  • De huidige wetten over het gebruik van kunstmatige intelligentie geen bescherming biedt tegen discriminatie op basis van gender? 

Lees verder


Er is een aantal redenen om de vrijheid van trans personen te verkleinen dat keer op keer wordt herhaald in de media wanneer het over trans personen gaat – redenen die niet waar zijn en die gevaarlijke ideeën over ons verspreiden. Wij hebben ze nog een keertje op een rijtje gezet, een handige lijst waarin wordt uitgelegd wat feiten zijn en wat fabels zijn.

feit
vs.
fabel